Data
Data Analyse Tools
KNIME (Wikipedia) "the Konstanz Information Miner, is an open source data analytics, reporting and integration platform. KNIME integrates various components for machine learning and data mining through its modular data pipelining concept. A graphical user interface allows assembly of nodes for data preprocessing (ETL: Extraction, Transformation, Loading), for modeling and data analysis and visualization"
SAS 9.4 Analytics software & solutions
SPSS
Excel
Overpeinzingen
Introductie: lees verder
Deel 1: “Kan het aantal verwijzingen op basis van BIRADS 0 verminderd worden zonder kwaliteitsverlies?”
Er gaat in het Bevolkingsonderzoek op Borstkanker veel aandacht uit naar de ontwikkeling van nieuwe technieken. Mammografieapparatuur wordt continue op velerlei wijze verbeterd. Er is veel onderzoek naar het effect van aanvullende beeldvormende technieken, zoals tomosynthese, MRI en contrast enhanced mammography. Ook is er discussie of “one fits all” wel de goede werkwijze is. Artificiële intelligentie zou wellicht in de nabije toekomst op meerdere wijzen een goede ondersteuning kunnen zijn van de screeningsradioloog.
Relatief weinig aandacht is er voor het verwijsgedrag van de screeningsradioloog zelf. Onveranderd is het grote aantal verwijzingen naar het ziekenhuis op basis van afwijkingen op het screeningsmammogram, die bij verder onderzoek niet de afbeelding zijn van een kwaadaardige afwijking.
Wellicht zijn er eenvoudige veranderingen in het verwijspatroon van screeningsradiologen mogelijk die leiden tot een aanzienlijke daling van het aantal verwijzingen.
Een beschouwing hierover vindt u via de volgende link: “Kan het aantal verwijzingen voor verder onderzoek in het ziekenhuis op basis van BIRADS 0 verminderd worden zonder kwaliteitsverlies? ”
De belangrijkste, wellicht zeer voor de hand liggende suggestie is:
-Terughoudendheid bij verwijzing van massa die goed afgrensbaar is en waarvan de contouren deels glad zijn, met name bij vrouwen tussen 48 en 51jaar (eerste screeningsronde)
De beoordeelkamer is zwak verlicht. Voor mij staat een grote monitor. Na het invoeren van een aantal wachtwoorden en het gebruik van een yubi key, een veiligheidssleutel, is de computer gestart en zie ik op de grote monitor een aantal zwart-wit foto’s. Deze foto’s zijn de röntgenbeelden van vrouwenborsten.
Ik heb vanaf 1981 geleerd dat bepaalde stipjes en vlekken op de foto’s aanleiding kunnen zijn om voor betreffende mevrouw een aanvullend onderzoek in een ziekenhuis te adviseren. Ideaal is dat ik alle relevante stipjes en vlekjes opmerk en de juiste beslissing neem om wel of niet verder onderzoek te adviseren. Meestal zijn er met vrijwel zekerheid geen afwijkingen zichtbaar. Dan is het allemaal heel gemakkelijk. Soms zijn er heel duidelijke afwijkingen zichtbaar. Ook dan ben ik vrij zeker.
Na meer dan 30 jaren is het gevoel bij het vinden van een duidelijke afwijking dubbel. Enerzijds een positief gevoel, omdat ik een mogelijke borstkanker in een vroeg stadium heb ontdekt, anderzijds realiseer ik, dat er voor de bewuste mevrouw een zeer moeilijke tijd zal gaan komen. Ik heb deze zorg en soms angst gezien in de ogen van patiënten die ik in mijn eigen ziekenhuis moest onderzoeken na een onheilspellend bericht vanuit de screening.
Soms is de afwijking die ik zie niet eenduidig te beoordelen. Dit grijze gebied is relatief heel groot, met als gevolg dat veel vrouwen uiteindelijk na onderzoek in het ziekenhuis geen kwaadaardige afwijking blijken te hebben. Ook deze situatie geeft vaak veel angst en onzekerheid, voordat duidelijk is dat er niets ernstigs aan de hand is. Soms blijft er nog lang onzekerheid en zorg bestaan.
Er zijn helaas ook momenten dat ik iets over het hoofd zie of iets te onschuldig beoordeel. Soms is een kwaadaardige afwijking zelfs helemaal niet zichtbaar op het mammogram, ook niet als later nog eens naar het mammogram gekeken wordt. Dit kan er toe leiden dat maanden na een goede screeningsuitslag er toch bij de vrouw borstkanker wordt geconstateerd. Dit kan voor mevrouw een donderslag bij heldere hemel zijn!
Tijdens deze werkzaamheden kunnen veel dingen helpen om zo min mogelijk over het hoofd te zien en niet teveel vrouwen naar het ziekenhuis te verwijzen die geen behandeling behoeven. Collegiaal overleg, goede apparatuur, moderne technieken, zoals tomosynthese of artificiële intelligentie kunnen het grijze gebied verkleinen. Belangrijk is ook te weten wat er in het ziekenhuis is gebeurd en op grond daarvan beoordelingen bij te stellen.
Over al die aspecten van de screening wil ik in de komende maanden wat meer in detail opschrijven, om daarmee een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van een heel bijzonder werk: screenen bij het Bevolkingsonderzoek op Borstkanker.